sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Tahroja paperilla: Kaweco Liliput -mustetäytekynä

Saksalainen Kaweco (Federhalter-Fabrik Koch, Weber & Co) on perustettu vuonna 1883, ja siten erittäin perinteikäs kynien valmistaja. Olemassaolonsa aikana ylä- ja alamäkiä kokenut yritys oli tiettävästi jossain vaiheessa samaa konsernia edellisen kirjoituksen Diplomatin kanssa. Mielestäni yhtiön mallisto edustaa tänä päivänä hinta-laatusuhteeltaan hyviä ja käytännöllisiä kirjoitusvälineitä, joiden joukossa on suoranaisia helmiä, kuten tuorein hankintani, pikkuruinen Liliput joka lienee maailman pienimpiä ellei jopa pienin sarjavalmisteinen mustetäytekynä. Kynää saa usealla erilaisella viimeistelyllä, edullisen mustan alumiinirunkoisen hinta on uutena noin 45€, kun taas kuvan mukaisen, lämpökäsitellyn teräsrunkoisen ("fireblue") lippulaivan hinta on 125€. Totta puhuen tuo edullisempi versio olisi kyllä riittänyt itselleni vallan erinomaisesti, mutta tyhmyyttäni en tehnyt tarpeeksi taustatyötä kynää hankkiessani, ja päädyin sitten ostamaan tuon lippulaivan. 

Liliput on siis nimensä mukaisesti pieni kynä, säilytys- ja kuljetusasennossa korkin ollessa paikallaan kynän pituus on vain parisen milliä alle 10cm, eikä painoakaan ole kuin parisenkymmentä grammaa. Paino luonnollisesti vaihtelee hieman riippuen valitusta materiaalista. Kooltaan ja ulkoiselta, torpedomaiselta olemukseltaan kynä tuokin helposti mieleen kuuluisan yhdysvaltalaisen Fisherin avaruuskynän, etenkin ns. bullet-mallin, mutta historiallisesti Liliput on on huomattavasti vanhempi, kynän tuotanto aloitettiin jo niinkin varhain kuin vuonna 1908, vaikkei se ole yhtäjaksoisesti tuotannossa ollutkaan. Erittäin simppeli ja ohut kynä koostuu vain kolmesta erillisestä osasta, rungosta ja korkista (korkkiosa on oikeastaan kirjoittaessa pakko liittää osaksi runkoa, jotta kynästä saa tarpeeksi pitkän kirjoittamista ajatellen) sekä kärkiosasta. Ja siinä se. Pienestä koosta johtuen kynä huolii sisuksiinsa ainoastaan pieniä, standardikoon mustepatruunoita, mikä eri musteiden käyttäjälle tai ahkeralle kirjoittajalle saattaa olla ongelma, mutta itseäni tämä ei juurikaan haittaa. Korkki on ruuvattavaa mallia, joten se pysyy paikallaan varmasti. Kyllä sakemanni osaa! Kynä toimitetaan nostalgisessa peltirasiassa, jota voi käyttää vaikkapa mustepatruunoiden säilyttämiseen.

Liliputia on kritisoitu jonkin verran mm. klipsin puuttumisesta, ja siitä, että korkin irti ruuvaaminen ja kiinnittäminen rungon yläosaan vie sen verran aikaa, että siinä ajassa kuulakärki- tai lyijykynän käyttäjä on jo luultavasti ehtinyt kirjoittaa yhden lauseen. No, mielestäni kirjoittamisella ei ole koskaan niin kiire, etteikö tuon korkkirituaalin ehtisi suorittaa. Ja mitä klipsin tai oikeammin pidikkeen puuttumiseen tulee, ei sitäkään välttämättä edes tarvitse, kynä kulkee näppärän kokonsa vuoksi mainiosti vaikka taskussa, ja koskapa korkin irtoamisesta ei ole kiinni ruuvattuna käytännössä pelkoa, mustevahingoilta vältyttäneen. Ainoa henkilökohtainen kritiikkini koskeekin hintaa: se, että yhtiön johtaja Michael Gutberlet polttaa pintakuvion jokaisen fireblue-väriseen kynään itse, ja työntekijät valitsevat parhaiten yhteensopivista kappaleista varsinaisen kynän on kyllä sinänsä hauska idea, ja onhan kynä kiistatta älyttömän hieno ja persoonallinen, mutta edes tämä ja mukana tuleva peltirasia ei mielestäni oikeuta yli 80€ korkeampaa hintaa malliston edullisimpaan kynään nähden. En silti kadu hankintaa, vaikka uskon, että Diplomat Aero on vielä toistaiseksi ykkösvalintani mustetäytekynien saralla. Liliput ansainnee kuitenkin paikkansa kynänä, jota voi kanniskella aina mukanaan....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti